Kerstnieuwsbrief vrijdag 10 december

De december feestmaand is begonnen! Afgelopen vrijdag hebben we Sinterklaas en zijn pieten ontvangen op onze school. Alle kinderen uit de unit 1 t/m 4 hebben met hun groep een bezoekje kunnen brengen aan de Sint. Tijdens dat bezoek werd er gezongen en gedanst. Voor de kinderen van units 5 t/m 8 had de Sint een videoboodschap en brachten de pieten een bezoekje aan de tuindeuren van elke groep.
Sinterklaas had ook een klein probleem: hij was een van zijn schoenen kwijtgeraakt. Hopelijk heeft hij deze nog kunnen vinden voordat de boot terug naar Spanje ging.  We hebben genoten van een fijn Sinterklaasfeest en zijn erg blij dat we hem op school hebben kunnen ontvangen.

Na het vertrek van Sint hebben we de school in de kerstsferen gebracht. In dit bericht vertellen we hoe de kerstperiode invullen.

Kerst op de Mortel
De kerstperiode is een periode van gezelligheid, lichtjes, elkaar opzoeken en omkijken naar de ander. Op de Mortel geven we hier invulling aan door allerlei activiteiten te organiseren.

Kerstviering
Op donderdag 23 december organiseren we een kerstviering op school. Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen hebben we gekozen voor een middagviering (onder schooltijd). De geplande en eerder aangekondigde avondviering komt daardoor te vervallen. Momenteel liggen alle activiteiten na 17.00 uur stil, We hebben besloten hierop geen uitzondering te maken. Verreweg de meeste scholen kiezen voor activiteiten overdag waardoor extra verkeerstromen in de avonduren worden voorkomen. 
In de groepen zal er samen wat gegeten en gedronken worden. Dit hapje wordt verzorgd door de ouderraad. Na het eten hebben de leerkrachten nog een kort programma in de eigen groep. Onderdeel van dit programma is het bekijken van de kerstmusical: Sterren van de Hemel.
De kinderen zijn deze middag gewoon om 14.45 uur uit. Vrijdagochtend 24 december genieten we na en ruimen we met elkaar op. Die dag start de kerstvakantie om 12.00 uur.

Kerstmusical: Sterren van de Hemel
De kerstmusical Sterren van de hemel is een musical gespeeld door en voor alle kinderen van de Mortel. Op dit moment laten de maatregelen rondom corona het niet toe om met de hele school door elkaar een musical voor te bereiden en te bekijken. Daarom maken we van de musical een film. Iedere groep bereidt momenteel een liedje voor uit de musical. Een klein groepje kinderen uit de bovenbouw concentreert zich op de hoofdrollen.
De liedjes en scenes uit de musical worden vrijdag 17 december en maandag 20 december opgenomen. De film zal eenmalig tijdens de kerstviering te zien zijn voor alle kinderen op school en hun ouders/verzorgers thuis. Voor deze gelegeheid wordt een eenmalige livestream opgezet. Mocht u bezwaar hebben dat uw kind(deren) te zien zijn in deze eenmalige stream, neem dan contact op met de groepsleerkracht. Zij kunnen hier dan rekening mee houden tijdens de opnames. Een uitnodiging voor de livestream ontvangt u binnenkort.
 
Lichtjes
Op de Mortel is al een kleine traditie ontstaan. Jaarlijks maken we lichtjes van glazen potjes. Daar willen we u vragen komende een glazen potje aan uw kind(eren) mee te geven naar school. In de klas zullen die potjes omgetoverd worden tot sfeervolle lichtjes voor op tafel tijdens de kerstviering.
 
Omkijken naar elkaar
Omkijken naar onze omgeving vinden we erg belangrijk op de Mortel. Op de Mortel maken we er de aankomende periode samen wat gezelligs van; we zorgen voor wat extra’s.
Helaas is niet voor iedereen in onze omgeving altijd iets extra’s mogelijk. Daarom hebben we besloten om in samenwerking met de Ladies Circle De Lind uit Oisterwijk een actie op te zetten. We houden een goede doelen actie voor de Voedselbank Tilburg en het Asielzoekerscentrum Oisterwijk. Over het hoe en wat van deze actie leest u verderop dit bericht.
 
Wij kijken als team ontzettend uit naar deze sfeervolle weken voor kerst. Wij hopen u met dit bericht voldoende te hebben geïnformeerd over het programma de aankomende weken op de Mortel.
Team de KC de MortelInformatie voor ouders van de MortelKerstactie ‘Van kinderen voor kinderen’
December is een maand waarin gezelligheid centraal staat. Rond Kerst is samenzijn met familie en vrienden, gezellig uitgebreid eten, kaarslicht, warme huiselijkheid en eventueel een cadeautje onder de boom bijna een vanzelfsprekendheid.
Echter, voor veel gezinnen binnen onze samenleving zijn de (financiële) mogelijkheden voor dit soort vanzelfsprekendheden onder de kerstboom beperkt.
Om deze reden organiseert Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk in samenwerking met basisschool de Mortel een speciale kerstactie voor de Voedselbank.

We zijn met de Voedselbank in gesprek gegaan en daar kwam uit naar voren dat kinderen qua voeding nooit een “extraatje” krijgen. En onder extraatjes worden dan bijvoorbeeld pannenkoeken, schenkstroop, knakworstjes, pindakaas, ligakoeken, kleine pakjes drinken en chocolademelk, verstaan. U kunt ook denken aan kindertandpasta, kindershampoo etc. (liever geen snoep).
Wij denken dat de kinderen van de Mortel de feestdagen van deze kinderen nèt iets anders kunnen maken door iets mee te nemen van thuis of eventueel te kopen bij de supermarkt. In de klassen staan speciale kratten waarin we de bijdragen verzamelen. Onderaan dit bericht kunt u zien aan welke artikelen de grootste behoefte is.

Vanaf dinsdag 7 december staat op school een speciale kerstboom. Ladies’ Circle hangt daarin papieren kerstballen met daarop een product waar behoefte aan is. De kinderen halen een kerstbal uit deze boom. U kunt het product met de kerstbal erop geplakt op school afgeven. Natuurlijk zijn eigen (extra) toevoegingen van harte welkom. (uitgezonderd speelgoed of kleding)
Misschien kunt u hierbij een leuke kaart/wens of andere creatief idee bevestigen om de kinderen van de voedselbank nog een extra extraatje te geven.
Op deze manier hopen wij met uw medewerking een fijne, warme en gezellige Kerst te bezorgen aan bezoekers van de voedselbank.

De kinderen kunnen de cadeautjes en artikelen inleveren tot en met 22 december op school. De dames van Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk zorgen ervoor dat de cadeautjes terecht komen bij  de Voedselbank.

Tijdens deze actie voor de voedselbank hangen er ook kerstballen in de boom met de wens een pennen-etuitje te vullen om te doneren aan kinderen van het AZC in Oisterwijk. Hier zijn kinderen die daar wonen erg blij mee en dit doel sluit mooi aan bij het thema van de bovenbouw.

Wij danken u en alle kinderen alvast voor de medewerking aan deze speciale kerstactie. We hopen op de vervulling van vele wensen.
Hartelijke groeten, Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk

Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk is een serviceclub en maakt deel uit van een landelijke en internationale Ladies’ Circle. Vriendschap en service is waar wij voor staan. Ladies’ Circle De Lind Oisterwijk bestaat uit 12 enthousiaste vrouwen uit Oisterwijk, Udenhout, Berkel Enschot en Tilburg. http://lc38.ladiescircle.nl. Wendy Schoens en Danielle Susijn (moeders van Jikke en Lars uit groep  3)  zijn lid van Ladies’ Circle De Lind.
 
Producten waar kinderen die bij de voedselbank komen behoefte aan hebben:
 • Pannenkoekenmix
 • Schenkstroop
 • Poedersuikers
 • Knakworstjes
 • Pindakaas
 • Hagelslag
 • Pakjes drinken
 • Speculaas
 • Ligakoeken
 • Kindertandpasta
 • Kindershampoo
 • Kinderdouchegel