MR kindcentrum De Mortel
MR Algemeen
Wat is een MR?
Een aansluitend doel daarbij is zoveel mogelijk de belangen van de diverse groeperingen in de school te behartigen. In het onderwijs gaat het om de belangen van personeel, ouders en leerlingen. Als een besluit wordt beoordeeld, wordt gelet op de consequenties die dit besluit heeft voor het personeel en voor alle ouders en leerlingen die met dit besluit te maken krijgen.
De MR heeft dus niet tot taak de belangen van één individu te behartigen.
Medezeggenschap heeft ook ten doel in een democratische structuur een sfeer van openheid te bevorderen zodat alle bij de school betrokkenen kunnen vernemen wat er gaande is en daarop kunnen reageren. De notulen van de MR-vergaderingen zijn openbaar – zie elders in dit stuk en u kunt ons benaderen met vragen.
Samenstelling en omvang MR
Samenstelling MR De Mortel, schooljaar 2021/2022
Aukje van Ingen, voorzitter/ouder
Roulerende secretaris (personeelslid)
Jan Verwegen, 3/4 Dassenburcht, personeelslid
Marian Brand, 1/2 Vlinderstruik, personeelslid
Lieke Voogt groep 5/6 RT, personeelslid
Ilona van de Plas, ouder
Wendy Schoens, ouder
Bevoegdheden van de MR
Algemene bevoegdheden
Bij de algemene bevoegdheden gaat het bijvoorbeeld om het recht op voldoende informatie, niet alleen als er iets te beslissen valt, maar ook gewoon periodiek. Zo moet het bestuur aangeven welke plannen het heeft voor het komende schooljaar.
Heel waardevol is hierbij het initiatiefrecht van de MR. Dat houdt in dat over elke zaak die de school aangaat door de MR een uitspraak of een concreet voorstel aan het bestuur kan worden gedaan. Het bestuur is dan verplicht om beargumenteerd op zo’n voorstel te reageren.
Bijzondere bevoegdheden
De adviesbevoegdheid houdt in dat de MR tijdig in de gelegenheid moet worden gesteld om advies te kunnen geven voordat de beoogde beslissing wordt genomen. Tijdig, om zich voldoende te kunnen beraden op de kwestie en tijdig, zodat een advies nog van invloed kan zijn op de besluitvorming. Dat neemt niet weg dat het bestuur wel van zo’n advies kan afwijken, maar daar moet het bestuur dan wel zijn redenen voor geven. Is de MR van mening te weinig gehoord te zijn, dan kan de MR dit voorleggen aan de commissie voor geschillen WMO.
De instemmingsbevoegdheid is een verdergaand recht. Het betekent dat het bestuur bij een voorgenomen besluit de instemming (goedkeuring) nodig heeft van de MR, en zonder deze het besluit niet kan nemen. Wil het bestuur toch doorzetten, dan kan dat alleen maar door inschakeling van bovengenoemde geschillencommissie.
Bij De Mortel streven we altijd naar een compromis, wanneer we niet op een lijn liggen wordt dit besproken.
Plichten
Relatie met de achterban
Hoe kunt u ons bereiken?
Wilt u de agenda of notulen inzien dan kunt u deze opvragen via de MR mail.
Met vriendelijke groet,
MR De Mortel