Nieuwsbrief vrijdag 5 februari 2021

Beste ouders, verzorgers,
 
Aanstaande maandag, 8 februari gaan we weer open!
In deze nieuwsbrief vertellen we wat dit voor u en uw kind betekent. Centraal staan de richtlijnen die vanaf a.s. maandag op de Mortel gelden. Het is een uitgebreide nieuwsbrief geworden omdat we u zo goed mogelijk willen informeren. Neem even de tijd om de brief goed door te lezen.
 
In de afgelopen weken is er veel van ons allen gevraagd. We hebben met elkaar laten zien dat we snel kunnen schakelen, aanpassen en veranderen. Ik heb dan ook grote waardering voor onze leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers. Hartelijk dank aan jullie allen voor de manier waarop we samen het thuisonderwijs hebben opgepakt!
 
Nu aftellen naar maandag en in het weekend genieten van de winter!
 
Hartelijke groet,
 
René Los
directeur kindcentrum de Mortel
 

Belangrijke uitgangspunten voor het weer openen van de scholen (protocol)

 
* Vanaf 8 februari gaan alle kinderen weer volledig naar school.
* Kinderen en personeel blijven thuis bij klachten passend bij het coronavirus. Zij blijven ook thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts (vanaf 38 graden Celsius) of last van benauwdheid heeft.
* Kinderen blijven thuis bij neusverkoudheid. Bij een structurele verkoudheid of allergie graag een doktersverklaring overleggen (beleid stichting Tangent).
* Volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand. Volwassenen en leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
* Indien er sprake is van een besmetting in een groep, gaat de gehele klas 5 dagen in quarantaine. Dit geldt ook voor de leerkracht.
* Indien u ervoor kiest uw kind niet te laten testen na een coronageval in de klas, gaat het vijf dagen extra in quarantaine. In totaal dus 10 dagen.
 

Werken in cohorten (‘bubbels’)

 
Een belangrijke voorwaarde voor het heropenen van de school is dat we gaan werken in cohorten. Dit betekent dat we de groepssamenstellingen niet (of zo weinig mogelijk) mogen wisselen. Op de Mortel vormen de groepen de cohorten. De leerkracht(en) en kinderen trekken alleen met hun eigen groep op.
Dit betekent dat:
- groepen de gehele dag in hun eigen lokaal blijven;
- niet groepsoverstijgend kunnen werken;
- we geen gebruik maken van algemene ruimtes zoals de gangen, aula, stiltelokaal enz.;
- de groepen gescheiden buiten spelen.
 
Activiteiten als Remedial Teaching (RT) en ondersteuning laten we doorgaan.
Ook hiervoor geldt dat we geen kinderen uit verschillende groepen tegelijkertijd laten samenwerken.

We gaan er van uit dat de gymlessen op donderdag en vrijdag gewoon door kunnen gaan. Op dit moment wordt nog uitgezocht of hiervoor extra maatregelen nodig zijn. Deze verwachten we niet.
 

Het dragen van een mondneusmasker of face-shield


Ook in de meest recente protocollen wordt aangegeven dat het dragen van een mondneusmasker of face-shield voor het personeel van de school niet verplicht is. Op de Mortel stellen we dit dan ook niet verplicht.
Dit geldt ook voor kinderen uit de groepen 7/8. Ook voor hen is het dragen van een mondneusmasker of face-shield niet verplicht. Omdat de kinderen nagenoeg alleen in hun eigen cohort aanwezig zijn, hebben we er op de Mortel voor gekozen de mondkapjes niet te verplichten.

Externen die de school bezoeken zijn wel verplicht een mondneusmasker te dragen vanaf het moment dat zij het gebouw betreden.
 

Hoe te handelen in geval van een besmetting

Mocht zich onverhoopt een besmetting met het covid-virus voordoen op de Mortel handelen wij als volgt:
* In het geval van een positieve besmetting, meldt u dit zo snel mogelijk bij de directie.
• School, leerlingen en ouders volgen de instructies van de GGD.
• Alle aanwezigen uit het betrokken cohort gaan in quarantaine. 
• Leerlingen en onderwijspersoneel kunnen zich op dag 5 na het laatste contact met een besmet persoon laten testen bij de GGD.
*Bij besluit om niet te testen blijven betrokkenen in totaal 10 dagen in quarantaine. Hierbij zijn de GGD-instructies leidend.
*Op het moment dat een hele groep in quarantaine gaat schakelen we zo snel als mogelijk over naar thuis / online onderwijs. 
* Na afloop van de quarantaineperiode ligt prioriteit bij onderwijs op school. Dit betekent dat het aanbod voor kinderen waarvan ouders niet willen testen (deze blijven langer in quarantaine) minder optimaal zal zijn. We zoeken steeds naar passende oplossingen. Deze kunnen per situatie erg verschillen.
 

Chromebooks en andere schoolmaterialen

 
Nu we weer alle dagen naar school gaan, hebben we de thuiswerkspullen en Chromebooks weer op school nodig. 
Neem maandag 8 februari de boeken, werkboeken en schriften weer mee naar school. Neem die dag, als je er één geleend hebt, ook de Chromebooks weer meer naar school. Denk ook aan de oplader!
 

Naar school, naar huis, brengen, halen

 
We handhaven de eerder gemaakte afspraak. Kinderen komen zelf naar school of worden door maximaal één ouder / verzorger gebracht.
 
Het is helaas nog steeds niet toegestaan dat ouders het plein of de school betreden. Deze afspraak blijft dus ongewijzigd. 
Ouders en kinderen nemen afscheid buiten de poort en ontmoeten elkaar daar na schooltijd weer. Het is slim om een plekje wat verder van de entrees af te spreken. We zien veel ouders en kinderen dit al doen.
Bedenk: ook buiten geldt voor iedereen de 1,5m richtlijn.
 
De uitzondering voor de ouders van de groepen 1-2 blijft van kracht. Zij brengen hun kinderen naar het lokaal en halen hen daar ook weer op. Verzoek om daarbij zo kort als mogelijk op het schoolplein te blijven.
 
We kiezen voor gespreide begin-, pauze- en eindtijden.
Begintijd: inloop van 8.15 – 8.30 voor alle groepen 
o Ingang via de tuindeuren van de eigen groep.
o Groep 3/4 Libellenbeek door de achterdeur (via kleuterplein)
o Groep 3/4 Dassenburcht door de voordeur (Perweide 5)
 
Eindtijd: we gaan gespreid naar buiten tussen 14.35 en 14.45
o 14.35 – Aalscholverbos, Uilenbos, Vlindertuin
o 14.40 – Wielewaalweide, Hazennest, Kikkerleije, Valkenboom, Reigersnest
o 14.45 – Koekoeksnest, Dassenburcht, Libellenbeek, Konijnenhol, Boomkikkerstruik
(op woensdag hanteren we vooralsnog 12.30 uur voor alle groepen)

Nogmaals: Kinderen worden door één ouder/verzorger gebracht en gehaald.
Nogmaals: Kinderen uit de groepen 7 en 8 komen zoveel als mogelijk alleen naar school.
 

Hygiënemaatregelen en ventilatie

 
Handen wassen blijven we door de dag heen met grote regelmaat doen en begint al als de kinderen ’s ochtends binnenkomen. 

De school wordt dagelijks goed schoongemaakt, met daarbij extra aandacht voor ‘contactplekken’ zoals deurklinken, toiletten en kranen. Ook de lokalen (tafels, stoelen, Chromebooks enz.) worden dagelijks schoongemaakt.
De toiletten maken we overdag een keer extra schoon.

In de lokalen ventileren we gedurende de hele dag. Dit betekent gelukkig niet dat de ramen wagenwijd open hoeven. Uitgangspunt is dat de lucht goed kan circuleren.
 

Vieringen, excursies en andere groepsactiviteiten

 
Dit gaat helaas nog niet; voorlopig nog geen gezamenlijke vieringen, uitjes, boswandeling, enz.
Vrijdag 12 februari besteden we op gepaste wijze aandacht aan carnaval. Daarover in de nieuwsbrief van volgende week meer informatie.
 

Ondersteuning van leerlingen door externen en contact met ouders

 
Het inzetten van externe professionals voor de ondersteuning van kinderen blijft toegestaan. Gesprekken en contact met ouders vinden telefonisch of digitaal plaats.
 

Jarig en trakteren

 
Ouders mogen helaas nog steeds niet op het schoolplein of in de school komen. Daardoor is het niet mogelijk dat zij bij het vieren van de verjaardag van hun kind aanwezig zijn. In de klas wordt natuurlijk wel stilgestaan bij deze feestelijke gebeurtenis.
Trakteren mag, maar alleen voorverpakte traktaties zijn toegestaan. Hiermee bedoelen we een traktatie die in de winkel al is voorverpakt. Zelf thuis iets inpakken mag helaas niet, hoe goed bedoeld dit ook is.
 

Noodopvang

 
Vanaf maandag 8 februari stopt de noodopvang van kinderen op school. Deze is, doordat de kinderen weer volledig naar school gaan, niet langer nodig.
 

Controle hoofdluis

 
De controle op hoofdluis kan voorlopig nog niet op school plaatsvinden. We vragen u om uw kind thuis regelmatig op hoofdluis te controleren en het aan ons door te geven als er neten of luizen zijn aangetroffen. Neem in dat geval altijd contact op met de leerkracht van uw kind.
 

Overblijven / lunch

 
De kinderen lunchen tussen de middag in hun eigen groep met hun eigen groepsleerkracht.
Let op: Kinderen nemen ook voor de lunch zelf iets te drinken mee van thuis. Geef eten en drinken mee dat buiten de koelkast bewaard kan worden.