Nieuwsbrief maandag 7 juni 2021

Voorbereidingen nieuwe schooljaar

 
Het is pas juni, toch zijn we al volop het nieuwe schooljaar aan het voorbereiden! Achter de schermen leggen we de laatste puzzelstukjes voor de formatie (groepsindeling) van komend schooljaar. Het is ieder jaar weer een uitdaging om de leerkrachten over de verschillende groepen te verdelen. We streven daarbij naar zo weinig mogelijk wisselingen, zodat kinderen ook echt iets kunnen opbouwen met hun juf of meneer.

Extra kleutergroep
Mooi nieuws is dat de scholen de komende twee jaar extra financiën ontvangen. Deze zijn bedoeld om de (eventueel) opgelopen achterstanden als gevolg van de schoolsluitingen (corona) in te lopen. We hebben door deze middelen er voor kunnen kiezen de groepen niet te groot te maken. Hierdoor starten we na de vakantie met vier kleutergroepen in plaats van met drie. 

Naar de volgende unit
Na de vakantie gaan de kinderen van groep 2, 4 en 6 over naar de volgende unit. We maken daarbij een nieuwe indeling om de kinderen in de volgende unit te plaatsen. We houden daarbij rekening met:  
Bestaande contacten in de huidige unit 
Kinderen die in de ontvangende unit zitten 
Broertjes en/of zusjes 
De ondersteuningsbehoefte van het kind 
Zorgvragen in een groep 
De groepssamenstelling van de groep 
Op deze manier ontstaan er nieuwe mogelijkheden en kansen om zo goed mogelijk recht te doen aan alle kinderen en hun ondersteuningsbehoeften. 
 
Om te komen tot een weloverwogen verdeling maken we gebruik van observaties van de groepsleerkrachten, ontwikkeling van de kinderen en voorkeuren van de kinderen die zij in het voortraject met de leerkracht gedeeld hebben. In dit voortraject mag elk kind bij de eigen leerkracht 3 voorkeuren opgeven. Dit doen we door met de kinderen individuele gesprekjes te voeren. We starten met deze gesprekjes op dinsdag 8 juni. 
Uw kind wordt in ieder geval bij minimaal 1 van deze kinderen in de nieuwe klas geplaatst. 
 
Mochten er aspecten zijn waarvan u het belangrijk vindt dat wij die meewegen in onze verdeling en waarvan wij mogelijk nog niet op de hoogte zijn, dan vragen wij u om dit vóór 21 juni te delen met de groepsleerkracht van uw kind. Tijdens de studiedag op 23 juni gaat het team aan de slag met de groepsindeling.  
 
De groepsindeling wordt op 6 juli gedeeld met de kinderen en dan komen ook de namenlijsten van de groepen mee naar huis. 
Op 8 juli is het de bedoeling dat de kinderen gaan kennismaken in hun nieuwe groep. Dit is nog onder voorbehoud aangezien we nu nog niet weten of dat passend is bij de richtlijnen van het RIVM van dat moment. 
 

Coronabeleid

Helaas zijn er voor het basisonderwijs nog geen aanpassingen aangekondigd.

Het kabinet heeft besloten om de maatregelen in het primair onderwijs nog niet te versoepelen. Het volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de huidige maatregel rond cohorten nog niet los te laten. Ook wij hadden gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten. 
 
Het OMT wil op dit moment de huidige richtlijn nog niet loslaten. Het OMT heeft meegewogen in het advies dat de scholen nu door de huidige maatregelen relatief een veilige leer- en werk omgeving zijn. De adviseurs willen stap voor stap gecontroleerd de maatschappij openstellen. Het betekent dat ze pas bij stap 4 in het openingsplan opnieuw bekijken of verdere versoepelingen mogelijk zijn. Een voorwaarde daarvoor is dat de huidige dalende lijn in besmettingscijfers zich voortzet. Het kabinet beslist waarschijnlijk op 23 juni over de maatregelen in stap 4. De eventuele versoepeling wordt dan op 30 juni van kracht, als regio Noord al bijna met vakantie gaat. 

Het huidige advies van het OMT en het daarop gebaseerde besluit van het kabinet betekenen dat er op dit moment voor het primair onderwijs geen veranderingen komen in het generieke kader waarop de richtlijnen van het RIVM zijn gebaseerd en daarmee ook geen veranderingen in de protocollen.
 

Schoolfotograaf

De schoolfotograaf komt op donderdag 1 juli. Dit schooljaar maken we alleen de klassenfoto’s. We organiseren dit binnen de mogelijkheden van het corona-protocol.
 

Nieuwsbrief Vreedzame school – We zijn allemaal anders

De komende periode gaan de lessen over overeenkomsten en verschillen tussen mensen. We leren de kinderen om te gaan met verschillen van mening en verschillen in gewoontes, leefstijl, levensbeschouwing, leeftijd, sekse en cultuur. We werken aan de acceptatie en waardering ervan. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten. De kinderen leren dat je dit terugziet  binnen de eigen families,  de klas, de school en de samenleving.
Lees de volledige nieuwsbrief hier
 

Nieuw thema Jeelo – Zorgen voor dieren

Maandag 31 mei is het nieuwe thema van Jeelo van start gegaan! Het project duurt 6 weken en wordt binnen de gehele school aangeboden. In dit project staat ‘Zorgen voor dieren’ centraal.
Door de huidige corona-maatregelen is het helaas nog steeds zo dat we minder gebruik kunnen maken van het leren in en met onze omgeving. Maar we gaan de kinderen zo veel mogelijk laten doen en ervaren binnen het thema. Mocht u hiervoor tips of suggesties hebben, dan vinden wij het fijn als u deze met de leerkracht van uw kind deelt.
Lees de volledige nieuwsbrief hier
 

Voorlopig (middelbare) schooladvies groep 7

Zoals eerder in de nieuwbrief is aangegeven hebben we de voorlopige schooladviezen (groep 7) verplaatst naar het einde van het schooljaar. 
Deze week zijn we gestart met de afname van de Cito toetsen. Naast de gegevens van de Cito-toetsen gebruiken we ook de gegevens van de methode gebonden toetsen van de afgelopen jaren. Ook nemen we observaties, pedagogische en didactische informatie mee die de leerkracht ziet in de klas. Deze samenstelling van gegevens is de basis voor de formulering van het voorlopige schooladvies. 
Het voorlopig schooladvies wordt geformuleerd door de huidige leerkrachten, een andere leerkracht van unit 7-8, de ondersteuningscoördinator en de directie.
De gesprekken waarop we de voorlopige adviezen delen vinden plaats in de week van 5 juli. Op een later moment worden de exacte data en tijden bekend en worden de uitnodigingen via de schoolapp verstuurd om een afspraak in te plannen.
 

Studieopdracht: In gesprek over pedagogisch klimaat

Beste ouders/opvoeders,
Ik ben Gina Maas en ik ben een eerstejaars stagiaire pedagogiek van Fontys hogeschool Tilburg. Ik loop mijn stage op de Mortel.
Tijdens het verdiepen in het pedagogisch klimaat (de omgeving, normen en waarden en de sfeer op school) op de Mortel vroeg ik mij af hoe jullie ouders hierover denken. Wat jullie zien, wat jullie opvalt en hoe jullie het willen zien. 
Nu zou ik graag in gesprek willen met ouders en opvoeders om hier achter te komen. De mening van ouders is namelijk ook erg waardevol voor het team van de Mortel. 
Zou u met mij in gesprek willen gaan over het pedagogisch klimaat op de Mortel? Of wilt u meer informatie kunt u mij bereiken op:
0621684779 
Vriendelijke groet, Gina Maas
 

EHBO-cursus voor ouders

Een ouder van school verzorgt op een interessante manier EHBO-cursussen voor ouders van jonge kinderen. Klik hier voor meer informatie.