Nieuwsbrief 13 januari 2021

Beste nieuwsbrieflezers,
 
We hebben gewacht op de persconferentie van gisteravond met het versturen van deze nieuwsbrief. Rond de kerstvakantie was er een kleine hoop dat de basisscholen al snel weer open zouden gaan. Door de Engelse variant van het virus lijkt de kans daarop wel verkeken. We blijven minimaal tot 25 januari dicht. ’t Is niet anders.

Net voor kerst hebben we ingezet op het organiseren van het (t)huiswerk en de noodopvang. Beiden kwamen snel van de grond en dit werd door veel kinderen en ouders gewaardeerd. Afgelopen weken hebben we ook regelmatig contact gehad met alle kinderen. Dat wat we hebben opgezet voldoet voor een kortere periode. Omdat we langer dicht blijven hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Daarover meer verderop in deze nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief vindt u verder informatie over de noodopvang en over een aantal activiteiten die op korte termijn gepland staan. Afsluitend een aantal korte bericht over de (ver)bouwplannen en afvalscheiding, want achter de schermen gaan ook de ‘gewone’ werkzaamheden door. 
 
Met vriendelijke groet, namens team de Mortel
René Los
 

Noodopvang

Voor de gehele periode van de schoolsluiting verzorgen wij noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor opvang buiten de schooluren kunt u contact opnemen met onze collega’s van HumanKind (kinderopvang).
 
Ouders die al eerder gebruik hebben gemaakt van de noodopvang vragen we om vanaf nu te  corresponderen met onze administratief medewerker Saskia Hegeman (saskia.hegeman@tangent.nl).
Vermeld in de correspondentie:
-om welk(e) kind(eren) het gaat
-in welk(e) groep(en) uw kind(eren) zitten
-om welke datum, dagen en dagdelen het gaat
Aanvragen en wijzigingen graag minimaal 24 uur van tevoren insturen i.v.m. het organiseren van de opvang.
We hebben de aanvragen verwerkt t/m vrijdag 15 januari.

Ouders die voor het eerst gebruik moeten maken van de noodopvang sturen een email naar René Los (rene.los@tangent.nl). 
Vermeld in de aanmelding:
-om welk(e) kind(eren) het gaat
-in welk(e) groep(en) uw kind(eren) zitten
-om welke datum, dagen en dagdelen het gaat
-in welk cruciaal beroep u werkzaam bent
Aanvragen graag minimaal 24 uur van tevoren insturen i.v.m. het organiseren van de opvang. U krijgt per mail een bevestiging of we uw kind kunnen opvangen.
 

Aanpassingen aan thuisonderwijs vanaf 18 januari 

Doordat de school langer dicht blijft dan gehoopt passen we het (t)huiswerk en de contactmomenten aan. We gaan dagelijks contact zoeken met alle kinderen we bekijken hoe de instructies beter bij het (t)huiswerk aansluiten.

Vast contactmoment per dag
Vanaf maandag 18 januari plannen we dagelijks in alle groepen een contactmoment. We gebruiken hiervoor Teams. Door dit contactmoment ‘zien’ we elkaar, kunnen we nieuwtjes met elkaar delen, een verjaardag vieren, blijven we als groep beter met elkaar in contact. Ook kunnen vragen over het (t)huiswerk en de opdrachten snel worden beantwoord. Dit dagelijkse contactmoment komt in de plaats van de wekelijkse belmomenten en raambezoeken.

Niet alle kinderen beschikken over een eigen device. Vaak moeten deze met broer of zus worden gedeeld. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken hanteren we de volgende indeling:
Unit 7 – 8 8.30 - 9.00 uur
Unit 5 – 6 9.00 – 9.30 uur
Unit 3 – 4 9.30 – 10.00 uur
Unit 1 – 2 10.00 – 10.30 uur
Met kinderen die ons tijdens deze tijdstippen niet kunnen bereiken, nemen we in de loop van de dag contact op.

In het begin zal het best even wennen zijn. We lopen ongetwijfeld tegen (technische) uitdagingen aan. Mocht iets niet lukken, neem dan contact op met de leerkracht van uw kind. Korte lijnen, met elkaar leren en stappen zetten. 

Let op: veel leerkrachten ondersteunen ook in de noodopvang. Het is onmogelijk om noodopvang, contactmomenten met de groep en het geven van instructies met elkaar te combineren. Dagen waarop de leerkracht van uw kind ondersteunt in de noodopvang is er geen contactmoment met de groep. Meestal betreft dit één dag in de week. De leerkracht van uw kind geeft in zijn / haar weekbericht aan welke dag het groepsmoment niet doorgaat.
 
Aandacht voor instructies
Komende periode gaan we gebruiken om de instructies voor (begrijpend) lezen, taal en rekenen verder uit te breiden. We willen deze (deels) ‘live’ gaan geven. In de units wordt momenteel overlegd over hoe we dat het best kunnen gaan aanpakken.
Ook hiervoor geldt: we leren en zetten stappen vooruit. De leerkrachten geven in de weekplanningen duidelijk aan wat wanneer wordt verwacht.
 

Rapporten, toetsen en adviezen

In januari staan de Cito M-toetsen gepland. Deze methode-onafhankelijke toetsen zijn we verplicht twee keer per jaar af te nemen. Nu de scholen dicht zijn zullen we deze op een later moment inplannen. 

Ook de rapporten en bijbehorende gesprekken zitten er aan te komen. We laten deze activiteiten zo goed als mogelijk doorgaan. We verwachten dat we de geplande data voor de rapporten en gesprekken kunnen blijven hanteren. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.
 
Voor groep 8 staat het schooladvies op de planning. Uiterlijk 1 maart moet bekend zijn naar welke schoolrichting de kinderen van groep 8 komend schooljaar uitstromen. De ouders van groep 8 houden we op de hoogte van de planning. 
 
De voorlopige schooladviezen voor groep 7 zullen waarschijnlijk later in het schooljaar aan bod komen. De informatie uit de Cito M-toetsen is daarvoor noodzakelijk.
 

Verbouwing en schoolplein

We gaan verbouwen! Bij de Mortel hoort een gebouw dat past bij onze visie, een gebouw waarin ruimte is om te leren, te spelen, te ontdekken, te werken, te presenteren. De tekeningen zijn ver af, wat ons betreft kunnen we beginnen!

Geen verbouwing zonder vertraging…. Vanaf januari zijn nieuwe subsidies voor klimaatbeheersing en duurzaamheid beschikbaar gekomen. Hiervan willen we graag gebruik maken waardoor de planning op gaat schuiven. Verder schijnen aannemers momenteel ‘druk’ te zijn waardoor nog niet duidelijk is wie de klus gaat uitvoeren. 
Een exacte planning ligt er dus nog niet, maar we blijven positief: verbouwen in ’21.

Ook het schoolplein komt aan bod. Achter de schermen zijn we in gesprek met Tangent en de gemeente Tilburg om in beeld te brengen wie eigenaar is van wat en op welke financien we kunnen rekenen. Dit proces zal nog wat langer duren. Eerst verbouwen, dan het plein aanpassen.
 

Afvalscheiding

Kinderen vragen ons al langer: hoe komt het toch dat we op de Mortel het afval niet of nauwelijks scheiden? Alleen oud papier gaat apart. 
Vanuit duurzaamheid en milieuoverwegingen zouden we dit graag anders zien. We hebben echter te maken met een (stichtings)contract waarin alleen in papier en restafval is voorzien. Deze contracten lopen dit jaar gelukkig af. Op ons verzoek wordt in de aanbesteding een betere manier van afvalscheiding meegenomen.
 

Internetstoring

Niet handig in deze tijd van thuiswerken: werkzaamheden aan het netwerk door Ziggo. Vandaag waren we daardoor telefonisch en digitaal niet optimaal bereikbaar. We gaan er van uit dat donderdag alles weer gewoon werkt.
Mocht er in geval van storing toch snel contact met school nodig zijn, stuur dan een mail naar ineke.smulders@tangent.nl en rene.los@tangent.nl
Beiden werken, net als iedereen, veel vanuit huis, niet woonachtig in Udenhout en daardoor bij storing goed bereikbaar.