Nieuwsbrief 12 maart 2021


Beste ouders verzorgers,

Donderdag was in het nieuws dat ruim 40% van de basisscholen al één of meerdere groepen naar huis heeft moeten sturen vanwege een corona-besmetting. Op de Mortel is dit nog niet het geval geweest. Toch merken ook wij dat het aantal positieve corona-besmettingen in gezinnen van de Mortel aan het toenemen is. Kinderen van onze school zijn nagenoeg niet besmet (geweest), maar hun huisgenoten in toenemende mate dus wel.

Gelukkig houden de ouders ons goed op de hoogte als er sprake is van een besmetting. In alle gevallen handelen we volgens het protocol en advies van GGD / RIVM. Omdat soms onduidelijk is of (een klasgenoot van) uw kind wel of niet op school mag zijn, zetten we ons stappenplan nog even op een rij.

Uw kind blijft thuis als:
•hij / zij verkoudheidsklachten heeft
*hij / zij koorts heeft en/of benauwd is 
•hij / zij getest gaat worden en/of in afwachting is van het testresultaat. 
•hij / zij een contact is van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie.
•hij / zij bij iemand in huis woont die, naast milde klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft;
•hij / zij een huisgenoot is van iemand met een bevestigde COVID-19 infectie. Het kind blijft thuis gedurende de quarantaineperiode. Als het kind geen klachten ontwikkelt tijdens deze periode mag het kind daarna weer naar school.

Kinderen hoeven dus pas thuis te blijven als zij klachten hebben of wanneer een huisgenoot positief is getest.
We benadrukken dat wij als school altijd de richtlijnen van GGD en RIVM volgen. Neem bij twijfel altijd contact op met de GGD of uw huisarts. 
Houd ook school goed op de hoogte van hoe het met uw kind gaat. We kunnen dan de juiste maatregelen nemen.
 

Het verbeteren van het onderwijs van onze school en wetenschappelijk onderzoek

Onze school legt in het leerlingvolgsysteem gegevens over de schoolresultaten van de leerlingen vast. Die gegevens zijn belangrijk om het onderwijs van onze school te verbeteren en voor onze gesprekken met bijvoorbeeld de Inspectie van het Onderwijs. Sommige van deze gegevens zijn ook belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Vooral de resultaten van taal- en rekentoetsen kunnen hiervoor belangrijk zijn. Door de resultaten van taal- en rekentoetsen te analyseren weten we wat de ontwikkeling van onze leerlingen is en hoe goed onze school het doet. Dit is belangrijk, omdat dit ons helpt om het onderwijs op onze school beter te maken, maar ook het onderwijs in heel Nederland helpt verbeteren.

De school gaat de resultaten van de taal- en rekentoetsen sturen aan het Centraal Bureau voor de
Statistiek (CBS) (www.cbs.nl), zodat het gebruikt kan worden voor onderzoek naar de ontwikkeling van onze leerlingen. Het CBS zorgt ervoor dat deze resultaten in een veilige omgeving worden opgeslagen voor het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (www.nationaalcohortonderzoek.nl). Daarnaast zorgt het CBS ervoor dat leerlingen nooit herkenbaar zijn voor andere mensen. Dit betekent dat onderzoekers nooit een leerling of school kunnen herkennen. Ook in openbare publicaties zullen leerlingen of scholen nooit te herkennen zijn.
De verwerking van persoonsgegevens vindt alleen plaats binnen de beveiligde omgeving van het CBS, volgens de wettelijke regels en de strenge regels van het CBS. Het CBS doet dit ook voor alle andere statistieken die zij maakt. 

Soms zijn aanvullende gegevens belangrijk voor onderzoek Scholen mogen gegevens over taal en rekenen aan het CBS sturen. Dat komt omdat deze gegevens niet beschouwd worden als ‘bijzondere’ persoonsgegevens (bijvoorbeeld over gezondheid van leerlingen) en omdat scholen volgens de onderwijswetgeving de plicht hebben hun onderwijs te verbeteren. Voor het gebruik van bijzondere persoonsgegevens stelt de wet strengere eisen en moeten ouders actief toestemming geven. Dat is hier niet aan de orde omdat het om toetsgegevens gaat, u moet het alleen laten weten als u bezwaar heeft.

Mocht u bezwaar hebben tegen het gebruik van de gegevens van uw eigen kind, dan kunt u dit ons laten weten. Wij zorgen er dan voor dat de gegevens van uw kind niet aan het CBS gestuurd worden.
Bezwaar aantekenen kan door dit in een e-mail kenbaar te maken aan René Los (rene.los@tangent.nl). Dit kan t/m vrijdag 26 maart.
 

Verkiezingen en meningen

Komende woensdag, 17 maart, zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. We benadrukken nogmaals dat de Mortel deze dag geen stembureau is.
We merkten dat onze school wel op de lijst van de gemeente is aangemerkt als stembureau. Dit is dus niet correct. Scholen staan op de lijst omdat het drukwerk eerder is aangeleverd. Er worden borden bij de scholen geplaatst met verwijzing naar andere stemlokalen.

Behalve dat u woensdag kunt stemmen op de partij naar uw keuze, ontvangt u die dag ook een nieuwsbrief van de Mortel. In deze nieuwsbrief nodigen we u uit deel te nemen aan een tweetal tevredenheidsonderzoeken.
Er valt de 17e dus veel aan te vinken, laat uw stem niet voorgaan!
Meer informatie over de tevredenheidsonderzoeken van de Mortel in de nieuwsbrief van woensdag 17 maart.
 

Telefoon

We krijgen nu en dan de opmerking dat we telefonisch niet (goed) bereikbaar zijn. Het klopt dat het soms wat langer duurt voordat we de telefoon opnemen.
Met name in de middagen worden telefoons doorgeschakeld naar losse toestellen. Dit gebeurt pas na een aantal belsignalen. Even geduld dus, en niet te snel ophangen!
 

Mortelfeest en koningsspelen

Op donderdag 15 april staat het Mortelfeest op de agenda. Vorig jaar zouden we dit voor het eerst vieren, maar kon het feest vanwege de schoolsluiting niet doorgaan. De primeur gaat dus naar dit schooljaar. 
Het Mortelfeest is een nieuwe activiteit voor onze school. Onze eventmanager, juf Judith, is samen met de kinderraad, de ouderraad en de leerkrachten aan het nadenken over een mooie invulling van dit feest.

Ook de koningsspelen zijn ‘nieuw’ voor de Mortel. Deze staan gepland op vrijdag 23 april. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. 
Over beide activiteiten leest u meer informatie in volgende nieuwsbrieven.
 

Themabijeenkomst identiteit 23 maart 

(herhaald bericht)
Tot het moment waarop we als scholen ‘in de greep van’ corona kwamen, was op de Mortel een identiteitscommissie actief. In deze commissie gaven ouders, leerkrachten en directie richting aan identiteit op school. Vooral in het eerste jaar waren veel onderwerpen nieuw en moest worden bedacht hoe we als de Mortel invulling geven aan (bijvoorbeeld) Sint, Kerst, Carnaval of het Mortelfeest.  
Om te ontdekken of we nog ‘op koers’ zijn organiseren we op dinsdag 23 maart een themabijeenkomst identiteit. Als u het leuk of interessant vindt om mee te praten over identiteit op de Mortel bent u ven harte uitgenodigd hierbij aan te sluiten. 
Hoe meld ik mij aan: 
-stuur een e-mail naar rene.los@tangent.nl 
-u ontvangt een Teams-uitnodiging op het e-mailadres waarmee u zich aanmeldt 

Datum: dinsdag 23 maart 2021 
Tijd: 20.00 – 21.00 uur 
Plaats: online, via Teams 
Deelnemers ontvangen kort van tevoren de uitnodiging in Teams met daarbij de agenda van deze bijeenkomst.
 

Belangrijke data op een rij 

23 maart Themabijeenkomst identeit 
1 april     Studiedag – de kinderen zijn vrij 
2 april     Vrij i.v.m. Goede vrijdag 
5 april     Vrij i.v.m. Pasen 
8 april     Vergadering MR
15 april   Mortelfeest en afsluiting thema Jeelo
23 april   Koningsspelen
27 april   Koningsdag – vrije dag